Geplaatst op

Hoe werkt een infrarood thermometer?

Om het werkend principe achter een infrarood thermometer te beschrijven is het noodzakelijk eerst de begrippen infrarood straling en emissiviteit uit te leggen. De volgende Alinea’s beschrijven deze begrippen. Vervolgens wordt uitgelegd hoe een IR-thermometer deze principes gebruikt tijdens een meting.

Wat is infrarood?

Alles wat massa heeft en boven 0˚K is straalt energie uit.

Deze energie is onderdeel van het elektromagnetisch spectrum. Dit spectrum bestaat uit frequenties variërend van zichtbaar licht tot radiogolven. Deze frequenties worden uitgedrukt in micrometers, ook wel bekend als microns. Het infrarood gedeelte omvat golflengten van 0,7 tot 1000 micrometer (micron).

Slechts een klein gedeelte van het elektromagnetisch spectrum is te zien met het blote oog. Bovenstaand schema toont de verschillende typen straling die we onderscheiden binnen het elektromagnetisch spectrum.

 

 

Wat is emissiviteit?

Zoals eerder uitgelegd is IR straling niet zichtbaar met het blote oog.

Echter gedraagt het zich in veel opzichten wel hetzelfde als zichtbaar licht. Infrarode energie reist in rechte lijnen vanaf de bron en wordt geabsorbeerd en/of gereflecteerd door objecten en oppervlakken in haar pad.

 

Emissiviteit infrarood thermometer

Bij de meeste vaste, ondoorzichtige objecten zal een gedeelte van de energie worden geabsorbeerd en een gedeelte zal worden gereflecteerd. Daarnaast zal een gedeelte van de geabsorbeerde straling worden teruggekaatst en een gedeelte wordt intern gereflecteerd.

Het zelfde principe geldt voor materialen die transparant zijn voor het menselijk oog, bijvoorbeeld glas, dun plastic of bijvoorbeeld gas. Daarnaast zal een gedeelte van de IR-straling door het materiaal heen reizen.

 

 

Hoe werkt een infrarood thermometer?

Een infrarood thermometer focust straling met behulp van een lens op een sensor.

Hier wordt het de straling omgezet in elektriciteit. Deze elektriciteit wordt vervolgens gemeten en weergegeven in temperatuurwaarden nadat deze is gecompenseerd voor de omgevingstemperatuur.

eenvoudige infrood thermomer

Met behulp van een dergelijke opstelling is het mogelijk om contactloos temperatuur te meten. Dit is praktisch in gevallen waarin het niet mogelijk is om gebruik te maken van thermokoppels of andere soorten sondes.

Bijvoorbeeld wanneer het te meten object beweegt; wanneer een snelle reactie noodzakelijk is; of bijvoorbeeld wanneer het zich in een geconditioneerde ruimte of een vacuüm bevindt.

 

Specifieke toepassingen van infrarood thermometers

In sommige specifieke toepassingen is het noodzakelijk gebruik te maken van uitgebreidere infrarood thermometers.

Bijvoorbeeld om de invloed van omgevingsomstandigheden uit te sluiten of specifieke materialen te meten zoals de temperatuur van dun plastic. Uitgebreidere IR-thermometers maken gebruik van selectieve frequentie filtering van de inkomende straling.

contactloze infrarood stralingsthermometer

Een golfband van 8-14 microns kan daarom bijvoorbeeld gebruikt worden voor het uitsluiten van de invloed van luchtvochtigheid over een lang(er) meetbereik. Een golflengte van 3.86 microns wordt gebruikt om de interferentie van koolstofdioxide (CO2) en waterdamp (H2O) te vermijden bij vuur of uitlaatgassen.

 

Ons aanbod infrarood thermometers

2 gedachten over “Hoe werkt een infrarood thermometer?

  1. […] zendt infrarode straling uit. Een IR-thermometer meet hoeveel infrarode straling een oppervlak, bijvoorbeeld je huid, afgeeft. Hoe warmer het oppervlak, des te meer IR-straling […]

  2. […] de warmte aan het oppervlak (of in de holte) te meten. Het grootste voordeel van een infraroodthermometer is dat deze thermometers je binnen een paar seconden resultaat […]

Reacties zijn gesloten.