Geplaatst op

7 voordelen van contactloze thermometers

Temperatuur behoort tot de meest gemeten fysieke hoeveelheden. Het speelt namelijk een belangrijke rol als indicator van de status van een product of apparaat. Bijvoorbeeld tijdens de productie of tijdens kwaliteitscontrole. Contactloze thermometers kunnen hierbij een belangrijke rol spelen.

In het algemeen geldt dat nauwkeurige temperatuurbewaking de kwaliteit en productiviteit verbeterd. Bijvoorbeeld door downtime te verminderen. Dit is mogelijk omdat productie zonder onderbrekingen en onder optimale omstandigheden kan verlopen. Verder lezen 7 voordelen van contactloze thermometers

Geplaatst op

Hoe werkt een infrarood stralingsthermometer?

Stralingsthermometers meten de thermische energie die door een bron wordt uitgezonden en relateren dit aan zijn temperatuur aan de hand van de stralingswet van Planck. Doorgaans bestaan stralingsthermometers (ook wel: pyrometers) uit optica (meestal lenzen) om de uitgezonden energie op een sensor te richten en te verzamelen. Het signaal van de detector kan direct worden gemeten of kan met behulp van electronica worden omgezet in een temperatuur. Verder lezen Hoe werkt een infrarood stralingsthermometer?

Geplaatst op

De gemoduleerde stralingsmethode

De term gemoduleerde straling wordt hoofdzakelijk gebruikt om de mechanische of optische modulatie van thermische infraroodstraling te beschrijven.

In het algemeen wordt dit bereikt door een optische modulator die periodiek de invallende straling van het doelwit naar de sensor onderbreken. Een optische modulator bestaat veelal uit mechanische bladen aangedreven door een elektromotor. Tijdens elke onderbreking wordt de sensor blootgesteld aan referentiestraling. In het algemeen met behulp van een interne black body referentiebron met een gedefinieerde temperatuur.

Verder lezen De gemoduleerde stralingsmethode