Geplaatst op

7 voordelen van contactloze thermometers

Temperatuur behoort tot de meest gemeten fysieke hoeveelheden. Het speelt namelijk een belangrijke rol als indicator van de status van een product of apparaat. Bijvoorbeeld tijdens de productie of tijdens kwaliteitscontrole. Contactloze thermometers kunnen hierbij een belangrijke rol spelen.

In het algemeen geldt dat nauwkeurige temperatuurbewaking de kwaliteit en productiviteit verbeterd. Bijvoorbeeld door downtime te verminderen. Dit is mogelijk omdat productie zonder onderbrekingen en onder optimale omstandigheden kan verlopen.

Contactloze thermometers worden al decennia gebruikt. Maar dankzij innovaties is de techniek toegankelijker geworden. Niet alleen zijn de kosten verlaagd maar ook de betrouwbaarheid is verhoogd. Dit alles heeft geleid tot de ontwikkeling van contactloze infraroodsensoren met kleinere meeteenheden.

7 voordelen van contactloze thermometers

7 voordelen van contactloze thermometers

  1. Het is snel (in het ms-bereik). Tijdbesparing maakt de uitvoering van meer metingen; en de verzameling van gegevens mogelijk.
  2. Het vergemakkelijkt het meten van bewegende doelen. Bijvoorbeeld tijdens transport processen.
  3. Geen risico’s bij gevaarlijke of ontoegankelijke objecten. Bijvoorbeeld objecten op grote afstand, met zeer hoge temperaturen of onderdelen onder hoogspanning.
  4. Geen problemen bij hoge temperaturen (> 1300 ° C). In het geval van metingen met hoge temperaturen kunnen contact-thermometers niet gebruikt worden of worden beperkt in levensduur.
  5. Geen interferentie. Met andere woorden, er gaat geen energie verloren van het doelwit. Bijvoorbeeld bij slechte warmtegeleiders zoals hout of kunststof. Contactloze metingen zijn extreem nauwkeurig; zonder vervorming van meetgegevens.
  6. Geen risico op besmetting. Omdat er geen contact is met het voorwerp is er ook geen kans op besmetting. Dit in tegenstelling tot contactmetingen met bijvoorbeeld een steekthermometer.
  7. Geen slijtage. Er is geen mechanisch effect op het oppervlak van het voorwerp. Gelakte oppervlakken worden bijvoorbeeld niet bekrast en zachte oppervlakken kunnen ook worden gemeten.

Aandachtspunten bij het gebruik van contactloze thermometers

Naast de voordelen van infrarood metingen zijn er ook aandachtspunten waar rekening mee gehouden moet worden, namelijk:

  1. Het doelwit moet (infrarood) optisch zichtbaar zijn voor de thermometer. Veel stof of rook maken metingen minder nauwkeurig. Concrete obstakels laten alleen actuele metingen toe; de binnenkant van een container kan niet worden gemeten. In sommige gevallen kan een stralingsthermometer met een specifieke frequentie uitkomst bieden.
  2. De optica van de sensor moet worden beschermd tegen stof en condens.
  3. Normaal gesproken kunnen alleen oppervlakte temperaturen worden gemeten, met de emissie van verschillende materialen in aanmerking genomen.

Kortom, de belangrijkste voordelen van contactloze thermometers zijn snelheid. Het gebrek aan interferentie. En de mogelijkheid hoge temperaturen (tot 3000 ° C) te meten. Houdt er rekening mee dat er in het algemeen alleen oppervlakte temperaturen kunnen worden gemeten.

 

Ons aanbod contactloze thermometers